Riscurile și costurile legate de transfuziile de sânge alogen și disponibilitatea din ce în ce mai scăzută la nivel mondial au fost documentate pe larg.

Specialiștii din domeniul sănătății și numeroase spitale dezvoltă în prezent strategii de gestionare a sângelui, cu scopul de a reduce nevoia de sânge alogen, de a îmbunătăți rezultatele pacienților și de a limita costurile. Unul dintre elementele cheie ale unei strategii complete de gestionare a sângelui este autotransfuzia – Cell Saver, care implică colectarea, procesarea și reinfuzia sângelui propriu al pacientului care se pierde în timpul perioadei operatorii.

Autotransfuzia asigură hematii viabile, autologe, eliminând costurile legate de transfuzie.

Costul mediu total al transfuzării unei unități de hematii alogene este de 1.158 $ *

Reduceri indirecte de costuri pe termen lung: rezultatele mai multor studii au arătat că reinfuzarea hematiilor recuperate prin autotransfuzie determină o îmbunătățire a rezultatului post-operator și ajută la reducerea duratei de spitalizare și a tratamentelor medicamentoase suplimentare.

Încă din 2010, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat utilizarea judicioasă a produselor sanguine, introducerea unor soluții alternative la terapia transfuzională și implementarea programelor de gestionare a sângelui pacientului (PBM – Patient Blood Management)

În România, Ghidul de gestionare a sângelui pacientului în perioada perioperatorie, din 28.09.2018  – recomandă folosirea de rutină a sistemelor de recuperare a sângelui pierdut (cell-saver) în intervenţiile cu risc mare de sângerare și utilizarea protocoalelor restrictive de transfuzie în perioada perioperatorie.

Afecțiuni și proceduri care necesită recuperarea sângelui autolog sunt intervențiile cu risc mare de sângerare.

Chirurgie generală

 • Hemihepatectomie
 • Adrenalectomie
 • Esofagectomie
 • Duodeno-pancreatectomie
 • Gastrectomie
 • Hemicolectomie
 • Splenectomie
 • Alte intervenţii mari pe abdomen, bazin sau torace

Chirurgie cardiacă

 • Interventii care necesita circulatie extracorporeala
 • Pericardectomii

Chirurgie vasculară

 • Chirurgia vaselor mari
 • Amputaţii de membre inferioare

Neurochirurgie

 • Osteosinteză, repoziţionare deschisă şi osteoplastia coloanei vertebrale
 • Craniotomia, incizarea meningelor şi/sau a creierului

Urologie

 • Cistectomie
 • Nefrectomie (inclusiv parţială)
 • Prostatectomie deschisă

Ortopedie-traumatologie

 • Operaţii pe bazin şi articulaţia şoldului
 • Operaţii pe coloana vertebrală
 • Plastie cu lambouri
 • Operaţii pe coapsă (osteosinteză, osteotomie)
 • Pacienţi politraumatizaţi
 • Operaţii la nivelul braţului (endoproteze, osteosinteză, osteotomie)

Dovezile clinice confirmă faptul că anemia crește morbiditatea și mortalitatea la pacienții supuși unei operații non-cardiace.

Hemoragia post-partum afectează aproximativ 2% din toate femeile care nasc și este singura cauză semnificativă a mortalității materne la nivel mondial, reprezentând aproape 25% din toate decesele materne.

În țările dezvoltate, transfuziile legate de sarcină reprezintă aproximativ 6% din unitățile de celule roșii transfuzate. Există riscuri cunoscute asociate transfuziei de sânge și, de asemenea, nu acoperă nevoile unor populații speciale, cum ar fi Martorii lui Iehova.

De asemenea, Autotransfuzia-Cell Saver reduce expunerea la transfuzii RBC alogene în chirurgia ortopedică majoră.

Pacienții cu intervenții chirurgicale cardiace au de obicei comorbidități asociate – anemie sau istoric de infarct, lucru care crește riscul și necesitatea transfuziei. Transfuzia este adesea necesară în cazuri cardiace pentru a corecta coagulopatia, pierderea de sânge și hemodiluția din amorsarea pompei.

Chirurgiile cardiace generează cea mai mare nevoie de transfuzie de sânge.

Aproximativ 20% din toate transfuziile de sânge din SUA sunt asociate chirurgiei cardiace.

Orientări europene pentru gestionarea sângelui perioperator

Autotransfuzia este de ajutor pentru conservarea sângelui în chirurgia cardiacă cu CPB (nivel de proba 1A). Este necesară reducerea expunerii la transfuzii RBC alogene în chirurgia ortopedică majoră (Nivelul de evidență 1A).

Societatea chirurgilor toracici și Societatea anesteziologilor cardiovasculari au emis documentul –  Conservarea sângelui, Orientări de practică clinică.

Utilizarea salvării sângelui prin centrifugare la pacienții cu malignitate cunoscută care necesită proceduri cardiace (clasa IIb – Nivelul probei B).

Salvarea sângelui rezidual in circuitul de pompa CPB (clasa IIa – Nivelul probei C)

Timp de peste 30 de ani, LivaNova – Sorin Group a contribuit la tratarea a peste 6,5 milioane de pacienți cu ajutorul produselor sale ATS.

Dedicarea față de cercetarea soluțiilor inovatoare și experiența dobândită de-a lungul anilor permite ca Livanova să fie recunoscut ca lider mondial în domeniul autotransfuziei.

XTRA Ⓡ este cel mai recent sistem ATS extraordinar de inovator si intuitiv.

Acesta este un echipament de autotransfuzie compact, ergonomic și robust cu un design atractiv, conceput de specialiștii care au creat echipamentele Sorin S5 și C5 pentru circulație extracorporeală-bypass cardiopulmonar.

Designul este inspirat de BRAT 2 și Electra, cu îmbunătățirile celor mai bune caractaristice ale acestora și introducearea unor elemente inovatoare. Spre exemplu, o interfață de utilizator cu ecran tactil color grafic și capacitați avansate de gestionare a datelor.

XTRA a fost lansat în anul 2010, iar de atunci a ajutat la scăderea riscurilor legate de transfuzia alogenă de sânge pentru mai mult de 1 milion de pacienți precum și la scăderea duratei de spitalizare a acestora.

Spitalele dezvoltă strategii de gestionare a sângelui pacientului – protocoale de Patient Blood Management (PBM) – pentru a minimiza pierderile de sânge, pentru a reduce transfuzia de sânge alogen și pentru a scădea costurile de spitalizare.

Între diferitele strategii active, Autotransfuzia intraoperatorie – Cell Saver are rol fundamental.

Sistemul XTRA Ⓡ este format din echipamentul ATS Xtra și o pompă de vacuum modulară, Xvac.

Ecranul LCD complet color, cu o zonă mare de vizualizare permite o vizibilitate incomparabilă a informațiilor afișate și un control deplin la îndemâna pacientului.
Interfața de utilizator a echipamentului XTRA Ⓡ afișează toate informațiile  prin intermediul ecranelor modulare care pot fi închise sau deschise si care oferă controlul asupra sistemului prin intermediul paginilor de meniu extrem ușor de navigat.

XTRA Ⓡ este un sistem intuitiv de autotransfuzie (ATS) cu o versatilitate și putere extraordinare. Permite clinicienilor și echipelor chirurgicale să selecteze cel mai adecvat protocol de recuperare a sângelui intraoperator pentru pacienți (Standard, PFat și Optimizat) cu o singură atingere și procesare complet automatizată.

 • HCT este măsurat la intrare și la ieșire.
 • Setul de colectare se montează pentru a aspira sângele pierdut intraoperator, iar setul de procesare se montează doar dacă este necesar.
 • Datorită vasului de 55 ml, cea mai mică dimensiune existentă, XTRA necesită o cantitate mică de sânge pierdut intraoperator pentru a obține un produs de înaltă calitate disponibil pentru retransfuzie.
 • Informații relevante din punct de vedere clinic și afișate în timp real.
 • Proiectat pentru a obține Hct foarte ridicat, viteză excelentă de eliminare și prelucrare a supernatantului.

Datele XTRA se pot importa în Connect®, sistemul inovator de diagrame pentru perfuzii, axat pe calcule in timp real și retrospectiv

Kit Cardio disponibil pentru a conecta Inspire Dual la setul de boluri XTRA, pentru a crea acces direct în timpul și după bypass.

LivaNova este o companie cu tradiție în producția de dispozitive și tehnologie medicală, cu o experiență vastă în domeniile Cardiovascular și Neuromodulație. Scopul principal este îmbunătățirea vietii pacienților din întreaga lume.

Ca lider mondial în soluții cardiovasculare și neuromodulare, LivaNova este dedicată progresului și dezvoltării de noi terapii care să aibă un puternic impact in domeniul sănătății.

LivaNova este dedicată, de asemenea, celor mai înalte standarde și acționează la cel mai înalt nivel de etică și conformitate in afaceri.

Ai nevoie de mai multe informații
despre acest dispozitiv?

Call center +4031 42 60 392