
De ce este importantă umidificarea?
Gazele medicale sunt în mod obișnuit reci și uscate (≤15oC, <2% umiditate relativă) în comparație cu aerul atmosferic (22oC, 50% umiditate relativă). Administrarea acestor gaze este asociată cu deshidratare, scăderea temperaturii, inflamații ale epiteliului cailor aeriene și risc crescut de traumă a acestora. Umidificarea insuficientă poate încetini eliminarea secrețiilor, determinând astfel apariția blocajelor la nivelul căilor respiratorii. Aceste efecte sunt amplificate în cazul prematurilor, pentru care studiile au demonstrat faptul că doar câteva minute de ventilație cu un nivel scăzut de umiditate determină creșterea rezistenței la nivelul căilor respiratorii, reducerea compliantei pulmonare, creșterea riscului de pierderi de aer și apariția nevoii de oxigen suplimentar.



- Administrarea de gaze medicale încălzite și umidificate contribuie la eliminarea secrețiilor
- Asistă mecanismul natural de apărare a căilor respiratorii
- Protejează resursele de energie necesară creșterii și dezvoltării nou- născutului
- În cazul nou-născuților, energia este vitală pentru creștere și dezvoltare. Facilitând termoreglarea, această energie este protejată.
- Îmbunătățește confortul pacientului și toleranța acestuia la terapie

Un singur sistem ce poate fi utilizat pentru toată gama de terapii de suport respirator Fisher & Paykel Healthcare, de la nasal high flow și CPAP până la ventilația mecanică este simplu de operat și setat, datorită interfeței facile și a afișajului ușor de citit.
Nivelul optim de temperatura și umiditate poate fi setat cu un singur buton atât pentru pacienții nou-născuți, cât și pentru cei pediatrici sau adulți.
- Sistemul de alarmare este bazat pe principii clinice.
- Algoritmii sesizează fluxul pentru optimizarea umidității și reducerea alarmelor.
- Standby automat pentru siguranța pacientului.
Nivelul de umiditate
Din sistemul respirator al nou-născutului este determinant pentru menținerea echilibrului fiziologic, susținerea mecanismelor naturale de apărare și conservarea energiei absolut necesare creșterii și dezvoltării. Beneficiile administrării de gaze medicale umidificate și încălzite în cazul oricărei forme de suport respirator sunt binecunoscute din cercetări și practica medicală.
Umiditatea absolută
Reprezintă cantitatea totală de vapori de apa existentă într-un volum dat de gaz, măsurată în mg/L.
Umiditatea relativă
Cantitatea de vapori de apă ce poate fi reținută într-un gaz crește odată cu temperatura acelui gaz, motiv pentru care gazele calde rețin mai multă apă decât cele reci.
Temperatura afectează umiditatea
Cantitatea de vapori de apă ce poate fi reținută într-un gaz crește odată cu temperatura acelui gaz, motiv pentru care gazele calde rețin mai multă apă decât cele reci.
Dimensiunea particulelor
Particulele de vapori de apă, spre deosebire de picăturile de apă, sunt prea mici pentru a putea transporta viruși sau bacterii. Sistemele de umidificare și încălzire generează astfel de vapori.
Asistă mecanismele naturale de aparare la nivelul căilor respiratorii:
Sistemul de aparare primar:
Reflexe precum tusea și strănutul. În cazul prematurilor, aceste mecanisme pot fi insuficient dezvoltate.
Transportul mucociliar
A doua linie de apărare: mucusul izolează și elimină din căile aeriene contaminanții inhalați. Eficacitatea acestui sistem este dependentă de mai multi factori, inclusiv temperatura si umiditatea gazului inspirat.
Cu cât umiditatea aerului inspirat este mai scăzută, cu atât acesta trebuie să coboare mai mult în tractul respirator pentru a fi încălzit la temperatura și umiditatea fiziologice.
Protejează resursele de energie necesară creșterii și dezvoltării nou-născutului
Nou-născuții sunt expuși stresului termic și riscului de a pierde căldură. În cazul prematurilor, capacitatea de a genera căldură este limitată, în timp ce nevoia de a păstra resursele vitale de energie este ridicată.
Nou-născuții au nevoie de energie pentru a se dezvolta și crește, iar susținerea termoreglarii sprijină aceste eforturi.
Administrarea de gaze umidificate este importantă pentru a conserva această energie. Atunci când sunt inhalate niveluri scăzute de umiditate, vaporii de apă sunt atrași din mucoasa căilor respiratorii până când temperatura gazului inspirat ajunge la 37 °C, 44 mg/L. Energia consumată de nou-născut pentru fiecare gram de apă eliminat din mucoasă este 0.58 kCal (2.4 kJ).
Îmbunătățește confortul pacientului și toleranța acestuia la terapie
Informațiile disponibile se referă în special la pacienții adulți, însă principiile sunt aplicabile și celor pediatrici.
Umiditatea este asociată în mod special cu eliminarea secrețiilor și prevenirea deshidratării căilor aeriene, lucru care poate îmbunătăți ulterior complianța pulmonară și efortul asociat respirației (work of breathing).
Fisher & Paykel Healthcare este unul dintre cei mai renumiți producători de dispozitive și sisteme utilizate în ventilatia non invazivă. În 1971 Fisher & Paykel a pus pe piață primul sistem de umidificare pentru circuitele de ventilație, dedicat pacienților acuți, aflați în Terapie Intensivă.
După acest moment au continuat să dezvolte noi produse pentru terapie intensivă adulți și neonatologie având permanent în centru inovarea și colaborarea cu specialiștii de elită din domeniu.
În ultimii 50 de ani, mii de profesioniști din domeniul sănătății din întreaga lume au contribuit la proiectarea, designul și îmbunătățirea produselor Fisher & Paykel Healthcare.