
CPAP presupune administrarea unui amestec încălzit și umidificat de aer și oxigen cu presiune continuă de distensie pe tot parcursul ciclului respirator, utilizând o canulă sau mască nazală etanșă.
Terapia CPAP poate fi administrată prin mai multe metode: bubble CPAP, CPAP cu flux variabil și CPAP de pe ventilator.

- Contribuie la menținerea capacității funcționale reziduale (FRC), deoarece mărește volumul de aer care rămâne în plămâni la finalul expirației, păstrând astfel plămânii deschiși.
- Reduce efortul asociat respirației datorită menținerii volumului plămânilor la finalul expirației, reducând astfel consumul de energie necesar extensiei acestora.
- Reduce nevoia de intubare: utilizarea ca prima metoda de suport respirator a terapiei CPAP în combinație cu surfactant nu a fost asociată unei scăderi a ratei intubărilor. Ventilația invazivă poate fi salvatoare, în special în cazul nou-născuților mai mici de 30 de săptămâni; totuși, ea poate contribui la apariția sau agravarea bolilor pulmonare cronice. De aceea, de-a lungul timpului au fost dezvoltate mai multe metode de ventilație noninvazivă, precum terapia CPAP, ca alternativă la intubarea nou-născuților cu sindrom de detresa respiratorie.

Bubble CPAP este un sistem simplu și economic de administrare a terapiei CPAP nou-născuților prematuri și celor cu greutate mică la naștere.
Terapia bubble CPAP generează oscilații ale presiunii ce produc vibrații similare cu cele produse de ventilația cu frecvență înaltă, putând astfel îmbunătăți schimbul de gaze și eliminarea CO2. Aceste oscilații de presiune se transmit în căile aeriene până la nivelul plămânilor.
Sistemul Fisher & Paykel Bubble CPAP furnizează un amestec încălzit și umidificat de aer și oxigen cu presiune de distensie continuă pe tot parcursul ciclului respirator. Sistemul este compus din umidificator, circuite, valva de suprapresiune, generator CPAP și interfața nazală.
Generatorul CPAP cu mecanism autonivel livrează presiune constantă prin transferul excesului de apa într-o altă secțiune a vasului decât cea principală, ceea ce previne variația presiunii odată cu acumularea de lichid. Recipientul pentru surplusul de apă poate fi detasat și golit fără întreruperea terapiei.
Interfața nazală include toate componentele necesare administrării terapiei: tubulatura cu sistem de fixare, canula sau masca nazală și boneta de fixare. Canulele, măștile și bonetele vin într-o gama variată de dimensiuni pentru adaptarea corectă la greutatea și anatomia pacientului.
Fisher & Paykel Healthcare este unul dintre cei mai renumiți producători de dispozitive și sisteme utilizate în ventilația non invazivă. În 1971 Fisher & Paykel a pus pe piata primul sistem de umidificare pentru circuitele de ventilație, dedicat pacienților acuți, aflați în Terapie Intensivă.
După acest moment au continuat să dezvolte noi produse pentru terapie intensivă adulți și neonatologie având permanent în centru inovarea și colaborarea cu specialiștii de elită din domeniu.
În ultimii 50 de ani, mii de profesioniști din domeniul sănătății din întreaga lume au contribuit la proiectarea, designul și îmbunătățirea produselor Fisher & Paykel Healthcare.
Ca promotori ai oxygenoterapiei cu debit crescut, Fisher & Paykel a jucat un rol important în pandemia COVID 19. Terapia Optiflow™ a fost și este folosită ca una din cele mai importante proceduri pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2 ce necesită suport respirator.