
Oxigenoterapia cu debit mare este folosită atunci când din diferite motive apare senzația de sufocare sau că aerul inspirat nu este suficient. Când se întâmplă acest lucru, una din opțiunile de tratament dovedit științific, la care medicul poate apela, este această terapie.

Oxigenoterapia este folosită atunci când pacienții au afecțiuni respiratorii care reduc aria schimbului gazos între sânge și aerul alveolar. Această reducere este des întâlnită în boli precum pneumonia, boli cronice ale căilor respiratorii, astm bronșic, infarct sau embolie pulmonară. Bineînțeles, oxigenoterapia are mai multe indicații putând fi folosită în pneumotorax, atunci când debitul cardiac este scăzut, în timpul stărilor febrile care cresc nevoia de oxigen a organismului.
Oxigenoterapia presupune administrarea unui amestec de aer și oxigen umidificat și încălzit. Acest amestec este administrat, de obicei, printr-o canulă nazală. Aceasta este confecționată din silicon moale și are mai multe avantaje: utilizarea ei este foarte confortabilă, nu lezează deloc nasul, permite pacientului să mănânce și să vorbească, precum și să se miște.
Oxigenoterapia se utilizează în tratamentul insuficienței respiratorii acute, ca primă opțiune de suport respirator. Medicul specialist este cel care, în urma consultului, poate da indicația de oxigenoterapie. Acesta va stabili concentrația, temperatura și umiditatea gazului în funcție de necesitatea și nevoia pacientului. Scopul oxigenoterapiei este acela de a îmbogăți concentrația de oxigen din sânge.
Indicații:
- insuficiență cardiacă, edem pulmonar acut, infarct miocardic acut
- insuficiență respiratorie acută şi cronică
- astm bronșic , pneumonii, boli obstructive cronice
- leziuni toracice
- stări de șoc
- pneumotorax
- stări febrile


Beneficii
- confortabil, ușor de utilizat și de purtat
- îmbunătățește schimbul de gaze la nivelul plămânilor
- asigură oxigenarea căilor aeriene
- reduce efortul asociat respirației
Se utilizează în cazul în care vă confruntați cu:
- jena respiratorie sau efortul de respiraţie
- frecvență respiratorie redusă
- saturația oxigenului redusă (SpO2)
- frecvența respiratorie crescută
- nivel crescut de dioxid de carbon în sânge (PaCO2)
! Oxigenoterapia s-a dovedit a fi foarte utilă în tratamentul COVID-19
Oxigenoterapia este o terapie cu foarte multe beneficii pentru pacient. Corectează hipoxemia, crește toleranța și rezistența la efort fizic în cazul unui pacient cu afecțiune respiratorie gravă, îmbunătățește funcționarea inimii și a creierului, corectează hipertensiunea pulmonară.


În timpul pandemiei de COVID-19, tratamentele au reprezentat o urgență și o nevoie de mobilizare a medicilor din întreaga lume. Protocoalele medicale de la începutul pandemiei aveau ca tratament inițial ventilatoarele, tratamente destul de invazive pentru pacient, cu mai multe riscuri de a dezvolta complicații.
La nivel mondial, sistemele medicale din întreaga lume, cât și guvernele se îndreaptă către tratamente mai puțin invazive, pentru a reduce riscul de complicații și pentru a crește calitatea vieții pacienților bolnavi de COVID-19.
Astfel, terapia Optiflow cu debit ridicat, administrată cu ajutorul sistemului Airvo 2 îmbunătățește viața bolnavului.
Sistemul Airvo 2 cu debit ridicat pe cale nazală este un umidificator cu generator de debit integrat special conceput, o soluție autonomă de administrare de aer/oxigen la debite ridicate pacienților cu respirație spontană.
Intervenția precoce cu NHF poate evita nevoia de a recurge la ventilația mecanică, ceea ce le permite pacienților cu afecțiuni mai grave să aibă acces la paturile de la terapie intensivă.
Beneficii pentru pacienți și medici:
- mobilitatea sistemului
- configurare ușoară
- confortabil
- proces simplu de dezinfectare
- fără nevoia de aer din conducte