Infarct Simptomele infarctului Medicul cardiolog explica pacientului care sunt arterele coronare Arterele inimii

Un infarct miocardic (IM) sau un atac de cord este deteriorarea permanentă a mușchiului inimii. “Myo” înseamnă mușchi, “cardial” se referă la inimă, iar “infarct” înseamnă moartea țesutului din cauza lipsei de alimentare cu sânge.

Arterele coronare reprezintă rețeaua de vase de sânge care înconjoară mușchiul inimii. Pentru a funcționa normal, mușchiul inimii are nevoie de aprovizionare continuă cu oxigen și substanțe nutritive din sânge.

Un atac de cord apare atunci când una dintre arterele inimii devine brusc blocată, oprind fluxul de sânge către mușchiul inimii.
Atunci când grăsimea se acumulează în interiorul arterelor, în timp, aceasta provoacă răni ușoare pe pereții vaselor de sânge. Pentru o oferi protecție, celulele eliberează substanțe chimice care fac ca pereții vaselor de sânge să fie aderenti.

Astfel, substanțele care călătoresc prin fluxul sanguin, cum ar fi celulele inflamatorii, deșeurile celulare, proteinele și calciul, încep astfel să se lipească de pereții vasului. Grăsimea și alte substanțe se combină pentru a forma un material numit placă de aterom.

Odată cu înaintarea în vârstă, fără diagnostic și tratament corespunzător, aceste plăci de aterom blochează vasele de sânge și provoacă infarcte cardiace.

Simptome infarct

Simptomele unui atac de cord sunt:
Angină pectorală: Durere toracică sau disconfort în centrul pieptului descrisă ca o greutate, etanșeitate, presiune, durere, arsură, amorțeală, care durează mai mult de câteva minute sau dispare și se întoarce. Este uneori greșit considerată a fi indigestie sau confundată cu arsuri la stomac.
Durere sau disconfort în alte zone ale părții superioare a corpului, incluzând membrele superioare, umărul stâng, gât, maxilar sau stomac.

  • Dificultăți de respirație sau respirație sacadată
  • Transpirație sau “transpirație rece”
  • Sațietate, indigestie sau senzație de sufocare (poate părea ca “arsuri la stomac”)
  • Greața sau vărsături
  • Stare de confuzie, amețeli, slăbiciune sau anxietate extremă
  • Bătăi rapide sau neregulate ale inimii

Angioplastia coronariană este un tratament care utilizează stenturi pentru a reda circulația normală a sângelui la nivelul arterelor inimii.  Aceasta procedura îmbunătățeste fluxul de sânge la nivelul inimii prin deschiderea arterei coronare îngustate sau blocate.
Un stent este un mic tub construit dintr-o rețea metalică care menține deschise vasele de sânge din corp, cum ar fi arterele stenozate sau îngustate.

Stentul este un dispozitiv flexibil în formă de cilindru care se introduce în interiorul unei artere al cărei flux sanguin este redus. Rolul stentului este de a menține artera permeabilă și prin urmare de a permite sângelui să circule fără niciun obstacol. Cel mai frecvent, stenturile sunt folosite pentru redarea fluxului sanguin prin arterele coronare, vase de sânge cu rol esențial în funcționarea normală a inimii.

Stenturile active farmacologic și-au dovedit ulterior marea lor eficiența în reducerea ratei de restenoză intrastent pe mii de pacienți, urmăriți în zeci de trialuri.

Terumo este una din cele mai importante companii în segmentele Cardiologie și Radiologie Intervențională  cu mai mult de 30% cota de piață la nivel mondial.

Terumo a introdus primul fir ghid pe piață în anul 1985 (Guidewire M Standard) și de atunci a continuat să dezvolte noi tipuri de fire de ghidaj cu caracteristici diferite, precum: retenție de formă, suport, flexibilitatea vârfului, antiindoire, durabilitatea vârfului etc.

Portofoliul Terumo oferă o mare varietate de produse pentru diagnostic utilizate în angiografie, cum ar fi teci introducătoare, baloane de dilatare, fire de ghidare și stenturi.

Ai nevoie de mai multe informații
despre acest dispozitiv?

Call center +4031 42 60 392